Thuiswerk(geluk) - werken in een veranderende wereld
Het is een van de grote paradoxen over werk: het idee dat je (werk)geluk in eigen hand hebt, terwijl de toekomst door de Coronapandemie en allerlei andere onzekerheden alles behalve te sturen is. Herkenbaar? Je bent niet de enige die hier last van heeft.
Werken in een veranderende wereld
Het afgelopen jaar werden werkenden geconfronteerd met veel veranderingen. We hebben diverse blogs geschreven over wat thuiswerken betekent voor werknemers, welke risico’s en kansen het biedt. We schreven ook over welke rol er ligt voor de leidinggevende om goed te kunnen thuiswerken. En over hoe het brein reageert op thuiswerken en het gevaar van overprikkeling (jawel, óverprikkeling tijdens thuiswerken!). De kennis die we vergaarden en deelden lieten een belangrijke vraag onbeantwoord, namelijk: hoe behoud of bereik je werkgeluk in onzekere tijden?
En de oplossing is…?
En nu had je waarschijnlijk graag een oplossing gelezen - vijf tips die je helpen naar werkgeluk. Dat zou suggereren dat er daadwerkelijk één weg is door onzekere tijden, dat er een geheime tip is. De werkelijkheid is weerbarstiger: het is niet altijd leuk om thuis te werken; corona is vervelend en hinderlijk; onzekerheid zorgt voor spanning en frustratie. We kunnen onze gevoelens en gedachten niet controleren. De suggestie dat al deze lastigheden allemaal op te lossen zijn, betekent dat je het beter zou kunnen doen; dat anderen het al hebben opgelost en jij achterloopt. Een extra druk die je nog verder naar beneden brengt en nog een lading schuldgevoel of schaamte aan de reeds lastige tijden toevoegt.
.Vergroot je werkgeluk. Meer weten hoe?
Acceptatie van onmogelijkheden.
De weg naar werkgeluk verloopt nu dus niet volgens een stappenplan. Het vraagt om acceptatie, van hoe het nu is. En daar hoort bij dat je de onmogelijkheden en lastigheden van de huidige situatie onderkent en wat dat met je doet. Dus ook de minder leuke dingen: misschien mis je je collega’s wel, of is thuiswerken soms beklemmend, voor sommigen is het idee van de hele coronapandemie doodeng. Hierbij stilstaan zorgt niet voor een oplossing, want die hebben we niet direct in de hand, maar het geeft wel erkenning aan de lastigheden.
Dit klinkt misschien ontmoedigend, maar dat is het niet. Het geeft namelijk de ruimte om de aandacht te brengen naar waar je wel invloed hebt. Want die heb je wel degelijk.
Invloed hebben waar het kan (en dit ook gebruiken)
Waar heb je dan zoal invloed op? Bijvoorbeeld hoe je je brein gezond en prikkelvrij houdt, en je focus versterkt. Als leidinggevende heb je ook invloed om het thuiswerken aangenamer te maken voor je collega’s. Een belangrijke vraag die we hierbij kan helpen is: hoe wil ik me verhouden tot de huidige situatie? Als je weet dat er lastigheden en problemen zijn, hoe zou je hier dan mee om willen gaan? Als je over een jaar terugkijkt op het nu, wanneer zou je dan met een tevreden gevoel terugkijken?