+31(0)850 608 182 info@evoli.nl

Tips voor de thuiswerkende teamleider

Tips voor de thuiswerkende teamleider

Thuiswerken anno 2021. We moeten er allemaal onze draai in vinden. Of je nu HR-manager, medewerker of leidinggevende bent: hoe vind je die draai en hoe houd je je werkplezier intact? Met name voor leidinggevenden is er - dankzij het thuiswerken – een belangrijke motivatiebouwsteen weggevallen, namelijk de verbinding met je team. Niet alleen voor medewerkers, maar ook voor leidinggevenden is online coaching een uitstekende oplossing om in balans te blijven. En speciaal voor díe leidinggevende die zijn of haar team uitsluitend online ziet, hebben wij tips én een trainingsprogramma over hoe je jezelf en je team in enthousiast en productief houdt.

 

Verbinding

Verbinding, het is hét toverwoord voor een leidinggevende die met succes aan zijn of haar team werkt. Het is een dagtaak om al je teamleden betrokken te houden bij het werk, maar ook het werkplezier op peil houdt. Dat doe je door continu verbinding te maken. Bijvoorbeeld door te vragen hoe het met je gaat en geen genoegen te nemen met ‘goed’ of ‘niet goed’ als antwoord. Als leidinggevende ga je op zoek naar het echte antwoord, naar wat er speelt, zowel thuis als op het werk. Pas dan maak je verbinding. Medewerkers hebben behoefte aan deze aandacht, aan het maken van verbinding in het team. De mate van hoeveelheid aandacht verschilt per medewerker. Dat is (vanzelfsprekend) afhankelijk van in hoeverre de medewerker lekker in zijn of haar vel zit.

 

Lees meer over 'online coaching een serieuze oplossing'

 

Signalen

Maar goed, je bent leidinggevende en ook jij bent verplicht om vanuit huis te werken. Hoe kom je er dan achter of jouw team lekker functioneert, goed in zijn vel zit of juist een enorme terugval heeft? Het herkennen van signalen is hierbij noodzaak. Nu je niet direct die verbinding kunt maken door een 1 op 1 gesprek live op kantoor of bij de koffieautomaat, en daardoor dus niet kunt voelen hoe de vlag erbij staat, kun je als leidinggevende op andere signalen reageren. Let maar eens op de eeuwig mopperende medewerker of op de medewerker die ja zegt en nee doet, of tegenwoordig altijd te laat inlogt in zijn zoom-meeting. Misschien zit daar weerstand tegen online werken, dat kan een logische verklaring zijn. Er zijn altijd mensen die het lastig blijven vinden om met veranderingen om te gaan. Grote kans dat achter het gemopper of te laat komen serieuze onvrede of demotivatie zit. Daar mag je als leidinggevende best naar vragen. Onder voorwaarde dat je dat op een respectvolle manier doet, natuurlijk. Een medewerker houdt van aandacht en houdt ervan om gezien te worden. Dat draagt bij aan zijn motivatie en dus aan zijn werkplezier.

Online verbinding maken

En ja, het is een andere manier van werken: online verbinding maken met je team. Behalve een scala van tips en trucs, hebben we in onze training voor leidinggevenden een aantal praktische oefeningen opgenomen die direct in de praktijk direct toegepast kunnen worden. Tijdens de training oefen je ermee. Dat doe je online, samen met je collega-leidinggevenden. Daarnaast is deze training een perfecte ontmoetingsplaats voor de thuiswerkende teamleiders. Je kunt er je positieve en negatieve thuiswerkervaringen met elkaar delen en van elkaar leren. Bovendien is het fijn om elkaar weer eens online te ontmoeten.

Training ‘Houd je thuiswerkteam in balans’

De training 'houd je thuiswerkteam in balanswordt aangeboden als in-company webinar, een training op afstand, helemaal coronaproof. HR-managers of leidinggevenden die hier meer informatie over willen ontvangen, kunnen contact op nemen met Annet Scholte Albers met een mail naar info@evoli.nl.