+31(0)40 782 06 64 info@evoli.nl

Goed motiveren? ZDT met ons mee!

Goed motiveren? ZDT met ons mee!

Hoe houd je je medewerkers gemotiveerd? Mogelijk een vraag waar je soms mee worstelt. Houd maar eens iedereen tevreden! Het is een belangrijke taak van een leidinggevende, maar niet de gemakkelijkste. Hoe haal je het beste uit je medewerkers, zodat zij op hun beurt bijdragen aan een gezonde organisatie in de huidige competitieve markt? ZDT met ons mee!  


De Zelfdeterminatie-theorie van Deci en Ryan stelt dat de intrinsieke motivatie van medewerkers afhankelijk is van de vervulling van drie belangrijke basisbehoeften. Dit komt vooral tot uiting als medewerkers zich in een stimulerende omgeving bevinden. Wat medewerkers nodig hebben? Autonomie, competentie en verbondenheid. We nemen je mee door de drie basisbehoeften; 

Autonomie:
Dit gaat over de wens om zelf te kunnen beslissen hoe en wanneer de taken worden uitgevoerd. Dit voelt als een persoonlijke vrijheid en onafhankelijkheid en juist hierdoor wordt het werk als minder druk ervaren.  

Verbondenheid:
Er is sprake van verbonden wanneer medewerkers voelen ze deel uitmaken van een hecht team en hun persoonlijke gevoelens kunnen delen met collega’s en leidinggevenden. Let wel, sociaal contact moet wel betekenis en oprecht vol zijn, dan komt de echte verbondenheid. 

Competentie:
Als medewerkers zich competent voelen, of bekwaam voelen, verhoogt dit de capaciteit om zich flexibel aan te passen in veranderende (werk)omgeving. Wie zich competent voelt, heeft meer zelfvertrouwen en zit beter in zijn vel.  

Gemotiveerde medewerkers, dat is niet alleen maar een voordeel voor de medewerkers zelf, maar ook voor de organisatie; kijk waar voor jou het mes aan twee kanten snijdt!  

 

Loslaten en vasthouden

Leidinggevenden hebben veel op hun bordje en soms is het kan een hele uitdaging zijn om bovenstaande basisbehoeften te monitoren bij medewerkers. Om hierin juist een handje op weg te helpen een aantal zaken voor je op een rij:  

  • Kun je (delen van) de planning en uitvoering van je team loslaten? Kunnen je teamleden zelf indelen wat ze wanneer en op welke wijze doen, mits ze binnen kaders blijven?  
  • Ga na op welke wijze je kunt bouwen aan een oprechte werkrelatie. Toon je interesse in je medewerker? Weet je wat er in zijn leven speelt? Ben je de steunende leidinggevende waar je team op kan bouwen?  
  • Competentie-ontwikkeling kan een continu proces zijn. Immers, we zijn toch nooit te oud om te leren! Wat heeft jouw medewerker nodig om het werk duurzaam te kunnen blijven uitvoeren? Past het werk nog? Waarin wil iemand zich ontwikkelen? 

Waarom zou ik leren motiveren?  

‘Gewoon werken’ is allang niet meer van deze tijd. Hoewel het mogelijk als een open deur klinkt dat gemotiveerde medewerkers toch wel wenselijk is, is uit divers onderzoek ook gebleken waarom het zo wenselijk is. Buiten het gegeven dat ze vitaler en minder uitgeput zijn presteren gemotiveerde medewerkers ook beter. Het vrijwillige verloop is lager en gemotiveerde medewerkers zijn beter in staat tot het accepteren van organisatieveranderingen. In de huidige markt, waarbij er meer vacatures zijn dan werkzoekenden, een mooie manier om goede krachten te binden en boeien.  

Wil je weten hoe jij je medewerkers hierin beter kunt ondersteunen? We zoomen graag met je in op je persoonlijke competenties!  


Annet Scholte Albers

Registerpsycholoog NIP/ Arbeid en organisatie

Bron: Van den Broeck, A., Vansteenkiste, M., De Witte, H., Lens, W., & Andriessen, M. (2009). De Zelf-Determinatie Theorie: kwalitatief goed motiveren op de werkvloer. Gedrag & Organisatie, 22(4).