Gefocused thuiswerken: houd je brein gezond!

Gefocused thuiswerken: houd je brein gezond!

Thuiswerken brengt nogal wat spanningen en obstakels met zich mee. Meer dan de helft (!) van de werknemers dreigt het komende half jaar uit te vallen als er geen ondersteuning volgt.* 

Dat kan niet de bedoeling zijn. Een deel van de spanningsklachten komen voort uit het moeilijker kunnen concentreren thuis. Door afleiding en het vele schermwerk is thuiswerken belastender voor het brein en werkt het uitputtend. Hoe houd je je brein gezond tijdens het thuiswerken en voorkom je burn-out klachten?

Wat maakt thuiswerken zo stressvol?


Ons brein functioneert het prettigst als het zich op één taak kan concentreren. Er gaat heel veel energie verloren als je tussen twee taken aan het schakelen bent, bijvoorbeeld tussen het schrijven van een rapport en het beantwoorden van e-mails. En daar word je letterlijk dommer van.**

 Neuropsychiater Theo Compernolle legt het alsvolgt uit. De hersenen hebben drie manieren van handelen: reageren, concentreren en archiveren. Bij het regelmatig onderbreken van een taak, bijvoorbeeld het oppakken van je telefoon, blijf je in een reflex-modus zitten. Hierdoor wordt concentreren en onthouden moeilijker, je bent alleen maar aan het reageren.

 Terwijl het brein wel vaart bij volledige concentratie of de ruimte om zaken te verwerken en op te slaan (archiveren)

Thuiswerken biedt vele afleidingen: bellen met collega’s, appjes lezen, e-mails beantwoorden en tussendoor nog proberen te concentreren op denkwerk en een van de kinderen die rondloopt. Onze aandacht versnippert en we gaan ons daar alleen maar meer gestresst en onproductief van voelen. Als je daarbij ook nog regelmatig het nieuws checkt, zorgt dat voor een onheilspellend en onrustig gevoel.



Van versnipperde aandacht naar concentratie

In onze vorige blog schreven we al over wat er gebeurt in een overspannen brein, maar ook waar het brein wel bij vaart. 

De simpelste manier om je brein een plezier te doen is je aandacht dus ook onverdeeld op één taak te richten. Leg je telefoon weg, sluit je e-mailprogramma af en richt je op één activiteit. Dit kan in het begin best lastig zijn als je het niet meer gewend bent, waarbij een kwartier achter elkaar concentreren op één taak al veel kan zijn. Wat hierbij kan helpen is dat je het denkwerk in de ochtend doet wanneer je nog fris bent en over je volledige mentale capaciteit beschikt. Bewaar het hap-snap werk van e-mails afhandelen en telefoontjes plegen voor de middag. 


Prikkelvrije pauzes

Ook werkgevers hebben een aandeel in het vergroten van de concentratie van hun werknemers. Door ‘ongestoord’ werken te normaliseren wordt het makkelijker voor werknemers om even niet bereikbaar te zijn.. Een cultuur waarin iedereen constant bereikbaar moet zijn is niet alleen funest voor het welzijn van werknemers, de productiviteit keldert er ook door.


Naast het vergroten is het belangrijk om tussendoor af en toe helemaal niets te doen tijdens een korte pauze. Zoals treinreizigers uit het raam staren en het landschap voorbij laten trekken, kun je even stilzitten of een wandelingetje maken. Hierdoor kan je brein zaken opslaan en verwerken - het versterkt je geheugen. Je zult er frisser en geconcentreerder uitkomen.En let op: niets doen betekent hierbij niet doelloos op je telefoon scrollen, dit kost juist energie!

Kortom: voorkom een overdaad en prikkels en richt je op een vaste taak. Je brein zal je bedanken met een fris gemoed en verbeterde focus!

Hulp nodig bij geconcentreerd thuiswerken? Kijk op Online psycholoog

*Bron: Het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB, 2020).
**Bron: Mark Tighelaar - https://www.nrc.nl/nieuws/2019/05/24/we-maken-onszelf-letterlijk-dom-door-onze-aandacht-telkens-te-verplaatsen-a3961499
***Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/08/17/bescherm-je-brein-mijd-die-prikkels-juist-in-deze-tijden-a4008996