Online coaching: een serieuze oplossing

Online coaching: een serieuze oplossing

Waar thuiswerken twee jaar geleden nog zeker niet altijd toegejuicht werd door een werkgever of leidinggevende, is het anno nu een totaal geaccepteerd fenomeen. Daar waar het kan, is thuiswerken voor veel medewerkers verplicht. Naar mijn idee een belangrijk moment om stil te staan bij de mens: de mens houdt van nature niet van veranderingen.

Dus hoe ga je daar als HR-manager of leidinggevende binnen jouw organisatie mee om? Hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers en jouw team in beeld blijven? En hoe kun je preventief te werk gaan om je personeel ‘op het rechte pad’ te houden? Een online coach is hier – bewezen – serieus van toegevoegde waarde.

 

Andere kijk op werk

Wellicht cliché om te benoemen, maar de veranderingen in de wereld volgen zich in een rap tempo op: kijk maar naar de politiek, naar het klimaat, de machtsverschuivingen van de overheid naar het bedrijfsleven, temperatuurveranderingen en natuurlijk de Covid 19-pandemie. Met name die laatste zorgt ervoor dat een nieuwe kijk op werk is ontstaan. Werken op afstand en veel communicatie via het beeldscherm of per telefoon. Social talk bij de koffieautomaat is voorlopig tot een minimum teruggebracht.

Hoe gaan jouw medewerkers hiermee om? Behalve de fysieke en cognitieve uitdaging, vormt het hebben van sociale contacten een belangrijk onderdeel van de werkbeleving en -motivatie. Is iedereen wel in staat om ook voor de kleine dingen de telefoon te pakken en die ene collega te bellen? Of communiceren we nu alleen nog de hoognodige strikt werkgerelateerde onderwerpen? Het werken op afstand doet iets met je ‘zijn’ als medewerker. Ben ik nog in beeld? Ga ik nu juist harder mijn best doen of kan ik wel wat langer pauze nemen? Elke medewerker pakt het anders aan. De één houdt zichzelf heel gedisciplineerd aan de afgesproken werktijden en weet zijn of haar focus te behouden, de ander ‘zakt’ weg, komt in de knoei met zijn zelfvertrouwen en motivatie. Burn-out- of bore-out-verschijnselen liggen op de loer.

 

Lees meer over 'wat een medewerker zegt over online coaching'

 

Online coaching

Online coaching is een serieuze oplossing om je medewerkers (bijna) à la minute te begeleiden bij deze veranderde manier van werken. Het helpt medewerkers om in deze tijd van veranderingen en social distancing gemotiveerd en productief te blijven. Het is naar ons idee dé tool om alle medewerkers met zoveel mogelijk motivatie en plezier aan het werk te houden, óók op afstand. Wij zijn ervan overtuigd dat een goede coach, denk hierbij aan een doorgewinterde arbeids- en organisatiepsycholoog, letterlijk de afstand tussen cliënt en coach kan overbruggen, ook al zit er een beeldscherm tussen. Het werkt!

De afgelopen jaren zijn er diverse onderzoeken gedaan, waaronder door de Universiteit van Tilburg en de GGZ, naar het effect van online coachen en blended coachen. Blended coachen is de combinatie van online en offline coaching. Onderzoekers en psychologen als drs. Anne Ribbers en drs. Alexander Waringa (auteurs van Ecoaching, uitgeverij Boom, Bookchat, managementboek.nl op YouTube, GGZ, Kosterman, Arkin op nu.nl, 2 december 2020) zijn ervan overtuigd dat online coaching de toekomst heeft.

 

Lees meer over ervaringen vanuit HR

 

Flexibele aanpak

Zo weten ze dat met name de flexibiliteit van het online coachen aanspreekt bij cliënten. Ook bij Evoli hanteren we de flexibele aanpak van het online coachen: je kunt meteen aan de slag en je hebt telkens een korte sessie van maximaal een halfuur. Een halfuur is een prima tijdsspanne waarin je je kunt focussen. Je komt sneller to the point dan in een face-to-face gesprek en dat maakt het coachingsgesprek heel efficiënt. Bovendien leert de ervaring (Ribbers en Waringa) dat cliënten de afstand tot de psycholoog niet zo erg vinden; via de telefoon of het beeldscherm coachen, maakt het toch wat anoniemer, zo is het idee. En mocht het na vier sessies van een halfuur nodig zijn om het traject te verlengen, dan kan dat. Per situatie beoordelen we samen met de cliënt of we doorgaan met online coaching óf dat een face-to-face gesprek nodig is.

Maatwerk

Elk traject is sowieso een maatwerktraject, of het nu gaat om online coaching of blended coaching. Onze ervaren arbeidspsychologen werken nooit met standaard processen. We brengen eerst de situatie in kaart, oké, dat doen we via een vragenlijst, en op basis daarvan stellen we een passend coachingstraject samen. Hierbij gaan we altijd uit van de positieve psychologie. Deze maatwerkaanpak is belangrijk, want elke cliënt, elk mens en elke situatie is anders en verdient daarom, wat ons betreft een eigen traject, online én offline.

 

 Nieuwsgierig geworden over onze werkwijze? Neem gerust contact met ons op

 

Annet Scholte Albers
Registerpsycholoog NIP/ Arbeid en Organisatie