Als herstel van een burn-out niet vlekkeloos verloopt

Als herstel van een burn-out niet vlekkeloos verloopt

Vol goede moed ben je aan de slag gegaan met therapie om de burn-out te overwinnen. Merk je enige tijd later dat er niet veel is veranderd? Zo gek is dat niet. Herstel kan soms wel meer dan een jaar in beslag nemen. Wat kun je doen als jouw herstel niet naar wens verloopt?  
 

Je raakt niet burn-out 'overnight'.

Vaak gaat hier een lange periode aan vooraf, gepaard met werkstress en uitputting. Je hebt waarschijnlijk mentale, emotionele, gedragsmatige en cognitieve klachten ervaren. Hoe meer jij je uitgeput voelt, des te langer zal je hiervan moeten herstellen. Het kan echter gebeuren dat je merkt dat er weinig gebeurt in het herstel.

Wat als je herstel van een burn-out stagneert?

Loop de volgende zaken door en ga voor jezelf na of je ook in een van de volgende valkuilen bent getrapt:  

  • Je neemt onoldoende rust. Rusten = herstellen. Tijdens een burn-out is je actieradius  aanzienlijk verkleind en om te herstellen, zal je hieraan moeten toegeven.  

  • Erken je dat je een niet-zichtbaar probleem hebt? Mensen met een burn-out geven vaak aan dat het makkelijk geweest zou zijn als er iets zichtbaars is, zoals een gebroken been. Los van de omgeving; herken en erken jij jouw burn-out? Accepteer jij dat je jouw leven moet omgooien?  

  • Heb je een professional die jou begeleidt en zo ja, ervaar je dat er een 'klik' is? 

  • Een burn-out bestaat niet slechts uit psychische klachten, het kan gepaard gaan met lichamelijke klachten. Als alleen de psychische klachten worden behandeld en de lichamelijke klachten niet, dan kan dit het herstel stagneren.

  • Medewerking en inzet van jouw kant is essentieel. Dat betekent ook toegeven aan vermoeidheid, 'nee' zeggen en maar 1 ding tegelijk ondernemen. Koppigheid, of de veelgebruikte woorden 'vroeger kon ik dat allemaal wel' helpen je niet. Sterker nog, ze werken eerder tegen!  


 Meer over het herstel van een burn-out?


Word ik weer de oude?  

Als je bijvoorbeeld op internet zoekt naar verhalen van ervaringsdeskundigen, verschilt het antwoord op deze vraag. Sommigen geven aan dat ze nooit meer de oude zijn geworden. Anderen schrijven dat ze alles weer kunnen wat ze voor hun burn-out konden ondernemen. Weer een andere groep heeft het over volledig genezen en meer bewust in het leven staan, voor hen was de burn-out een zegen. 

Belangrijk is het voorkomen van een terugval. Een preventiestratiegie opstellen kan hierin nuttig zijn. Wat waren de symptomen waarmee je burn-out klachten begon? Veel mensen hebben het over hoofdpijn en prikkelbaarheid, anderen over slecht slapen en moeite hebben met concentreren.

Doel is om te herkennen wanneer jij weer richting de grens van een burn-out gaat, zodat je actie kunt ondernemen.  
Er bestaat geen definiëring voor het genezen zijn van een burn-out. Er wordt met name gekeken naar hoe jij je voelt en hoe jij de dag beleeft. De kans is groot dat er sprake blijft van 'restklachten'; een gevoel van eerder vermoeid zijn en minder prikkels kunnen verwerken. Dat klinkt misschien alsof je niet kan genezen, maar bedenk wel; een burn-out ontstaat omdat je gedurende lange tijd, teveel van jezelf hebt geëist!  


Evoli werkt met gekwalificeerde psychologen die de expertise hebben op het snijdvlak mens-werk-organisatie en gezondheid. Zowel herstel als de context van het werk wordt in de begeleiding meegenomen. Daarom zien we dat 90% van onze cliënten binnen drie maanden start met re-integratie.  Meer weten over onze aanpak? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.  


Meer lezen over onze burn-out serie?

Burn-out, wat is het en wat is de oorzaak?

Herken jij een burnout bij je collega?

Hoe herstel je van een burn-out?

Samen aan de burnout

Burn-out; wat kan ik als leidinggevende doen, of wat niet?