Samen aan de burn-out

Samen aan de burn-out

Je partner heeft een burn-out, maar wat betekent dit voor jou? Vaak is het voor een partner en/of kind(eren) zwaar om te zien hoe hun naaste worstelt met zichzelf. Dit stuk is speciaal voor alle naasten; hoe ga je om met de burn-out van de ander?

Burn-out en een gezin.

De combinatie van een burn-out en een gezin, kan in één woord worden samengevat; zwaar. Jij moet aan de zijlijn toekijken hoe je naaste zo ontzettend met zichzelf in de knoop zit, dat zorgt voor het gevoel van machteloosheid. Een burn-out heb je namelijk niet alleen, is de gedachte hierachter; het raakt het hele gezin!  

Wat kun je doen voor je naaste:  

  • Herken en erken de klachten bij je naaste en vertel dit ook tegen hem of haar. Zorg ervoor dat de burn-out er mag zijn bij iemand.
     
  • Zoek naar ontspannende activiteiten die jullie samen kunnen ondernemen. Een luchtige film kijken, zwemmen, een stuk fietsen.
     
  • Samen lachen werkt ook positief; iedereen kan namelijk een dosis endorfine gebruiken en bij een burn-out is dat helemaal aan te raden. 

  • Probeer zoveel mogelijk kritiek, daar waar het kan, achterwege te laten. Let wel, dit is niet hetzelfde als alles maar wegslikken, dus blijf alert.

  • Stel dat jouw naaste nog geen hulp heeft gezocht om te werken aan de problematiek, stuur hier dan op aan en steun in deze zoektocht. Voorkom daarmee tegelijk dat jij de hulpverlener wordt.  

  • Realiseer je dat jij je naaste niet beter kan maken. Hij of zij moet zelf interventies toepassen, een dagindeling maken die passend is en werken aan herstel. Je kunt slechts meewerken aan een omgeving waarin dit mogelijk is.  

Zorg ervoor dat je zelf niet overbelast raakt en trek op tijd aan de bel.

 

Jij bent er ook nog! 

Als Je naaste met een burn-out kampt is het fijn als je hem of haar ondersteunt. Maar dat is niet hetzelfde als jezelf volledig wegcijferen. Hoe zorg je ervoor dat je de burn-out periode van je naaste ook goed doorkomt?  

  • Niet alle negatieve reacties van je partner, zijn persoonlijk aan jou gericht. Iemand met een burn-out kan wat agressief of onredelijk overkomen. Dit heeft niet met jou als persoon te maken, maar is een onderdeel van de klachten die je partner heeft.

  • Zoek naar informatie over een burn-out, zodat jij het gedrag  beter kan begrijpen en plaatsen.  

  • Onderneem ook alleen (of met anderen, maar zonder je naaste,) leuke activiteiten die de batterij weer opladen.  

  • Zorg ervoor dat jij ook professionele steun zoekt; weet waar je naartoe kan voor tips en alle vragen rondom de burn-out.

  • Geef aan wat jouw grens is en praat hierover.  

  • Als er kinderen in het spel zijn, zorg ervoor dat zij begrijpen wat er speelt en geef ze aandacht. Laat kinderen weten dat het gezinsleven niet alleen maar draait om de persoon met een burn-out, maar dat zij er ook nog zijn. Laat ze desnoods een weekendje extra logeren bij familie/vrienden.  


Gratis spreekuur, iedere dinsdag tussen 9:00 uur en 10:00 uur. 

Meer lezen over onze burn-out serie?

Burn-out, wat is het en wat is de oorzaak?

Herken jij een burnout bij je collega?

Hoe herstel je van een burn-out?

Help, een Millenial!

Als herstel niet vlekkeloos verloopt

Burn-out; wat kan ik als leidinggevende doen, of wat niet?