+31(0)40 782 06 64 info@evoli.nl

Denk eens door, je loopbaan als metafoor

Denk eens door, je loopbaan als metafoor

Onze loopbaan is ongelooflijk belangrijk voor ons. Niet alleen verdienen we er de kost mee, we ontlenen er ook een stuk identiteit aan. Het verloop van onze loopbaan is medeverantwoordelijk voor ons gevoel van geluk, gezondheid en eigenwaarde.

 

Vanuit deze gedachte vond professor Kerr Inkson, gepromoveerd in ‘Gedrag in organisaties’ dat een loopbaan ook anders omschreven kan worden, namelijk met een metafoor. Waarom? Metaforen helpen ons om dieper door te denken en stimuleren de creativiteit. En ze helpen met alternatieve denkwijzen over onze doelen, waarden en perspectieven.

 

Aangezien het vakantie is voor velen, is nu wellicht de tijd om eens op een andere manier te denken over je loopbaan. Droom even mee en probeer eens te bedenken welk metafoor voor jou het beste aansluit. Wat herken je? Wat zou je graag willen? De negen metaforen van Inkson op een rij:

 

  1. Je loopbaan als erfenis: loopbanen worden doorgegeven als een erfenis. Sociale klasse en etniciteit kan hierbij een rol spelen. Werken in een familiebedrijf en daarin je vader of moeder opvolgen als directeur is hier een voorbeeld van.

  2. Je loopbaan als cyclus: loopbanen worden omschreven in diverse cycli of fasen. Wat wilde je vroeger worden, wat doe je nu, welke ambities heb je voor de toekomst?

  3. Je loopbaan als actie: jij bent zelf de aanjager van je loopbaan. Rationeel plannen, informatie verzamelen, doelen stellen en de logische keuze maken past in dit voorbeeld.

  4. Je loopbaan als match: als persoon en omgeving bij elkaar passen ontstaat er een match. Ben je ijzersterk in exacte vakken? Dan zou een baan als ingenieur mogelijk een goede match, waar een baan als  tolk mogelijk een minder sterke match is.

  5. Je loopbaan als reis: loopbanen zijn in beweging en gaan ergens naartoe. De bestemming kan opwaarts zijn, neerwaarts, voorwaarts en ook het tempo kan variëren. Welke transitie heb jij het laatst doorgemaakt?

  6. Je loopbaan als rol: loopbanen beslaan verschillende rollen, zowel binnen als buiten het werk om. Dit kan soms leiden tot conflicten. Wat moet je doen als je agent bent, geen dienst draait, en iemand de wet ziet overtreden?

  7. Je loopbaan als relaties: lloopbanen zijn afhankelijk van de interactie en relatie met anderen. Wie treft je gedurende je loopbaan en waartoe leidt dit? Denk aan de mentor in je loopbaan die je heeft gestimuleerd om te gaan studeren, of een bepaalde carrièrepad te kiezen.

  8. Je loopbaan als bron: je kunt je loopbaan zien in  termen van kapitaal,  hulpbronnen of competenties. Vanuit HR-beleid wordt hierin geïnvesteerd en dat bepaalt mede je opties.

  9. Je loopbaan als verhaal: loopbanen beschrijven in verhalen kan helpen om je loopbaan te begrijpen. Welke ervaringen heb je gehad? welke inzichten verkreeg je? Herken je samenhang en wat betekent dit voor jou?

Sparren over je loopbaan en dieper inzoomen op je ambities,? Wij helpen je graag mee.

Ben je 45+ en interesse in loopbaanbegeleiding? Dan heb je recht op een subsidieregeling van €600,-. Lees er meer over of neem contact met ons op via info@evoli.nl.

 

Anoeshka Soedamah, Toegepast Psycholoog Arbeid en Organisatie

Bron: Inkson, K. (2004). Images of career: Nine key metaphors. Journal of Vocational Behavior65(1), 96-111.