+31(0)40 782 06 64 info@evoli.nl

Uit de praktijk: loopbaancoaching bij Evoli

Uit de praktijk: loopbaancoaching bij Evoli

Je loopbaan beslaat een groot deel van je leven, een goede loopbaancoach kan je helpen om te zorgen dat je tot passende keuzes komt in je werk en leven. Hoe ziet een loopbaantraject bij Evoli eruit? Als psychologen hebben we onze eigen benadering. We leggen het je graag uit aan de hand van een casus.

 

De Casus

Hij is begin 40 en heeft zojuist een roerige periode achter de rug. Een burn-out zorgde ervoor dat hij wisselde van baan, maar ook in zijn nieuwe job zit hij niet echt lekker op zijn plek. Zijn concentratie gaat achteruit, hij ergert zich snel aan zijn collega’s en krijgt last van de klachten die hij tijdens zijn burn-out ook had. Een teken voor hem dat er iets moest gebeuren. Maar wat? Hij weet niet goed meer welk pad bij hem past, en hoe tot een goede keuze te komen.

Wat is je werkstijl?

We beginnen met het in kaart brengen van zijn werkstijl. Dit gaf hem onmiddellijk een duidelijk beeld: zijn stijl kenmerkt zich door het bovenal goed willen presteren. Een daadkrachtige stijl die ook zijn beperkingen kent. Sociale interactie is ondergeschikt aan presteren en hij benadert zaken doorgaans rationeel en kritisch. Hij begrijpt direct waarom hij zich dan ook zo kan ergeren aan mensen die op het werk een praatje maken. ‘Leuk’ komt in zijn woordenboek wel voor, maar dan alleen buiten het werk. Op het werk moet er gewerkt worden. Het gaf meteen een andere betekenis aan het probleem: hij verloor zichzelf in zijn eigen werkstijl.

Zelfinzicht als sleutel

Waarom was presteren zo belangrijk voor hem? In de sessies die volgden onderzochten we zijn persoonlijke verhaal door zijn levensloop in kaart te brengen. Hoe was hij geworden zoals hij nu is? Welke overtuigingen over zichzelf en de wereld had hij meegenomen? En zou hij daar nu anders in willen doen?

Al van jongs af aan leerde hij aan dat je mag pas ontspannen als je het werk af is. Maar als het werk nooit af is, wordt ontspannen moeilijk. Wat hij leuk vindt, waar hij energie van krijgt, en dat werk ook energie kan opleveren, dat kwam niet eens in hem op! Dat kwam pas ná het werk. Langzaam maar zeker daagt het hem dat hij ook in een nieuwe job hard aan de slag zal gaan om maar te presteren en zo hard zijn best doen, zonder dat het hem voldoening oplevert.

De volgende stap

Leuk dat inzicht, maar nu? Stap voor stap brengen we zijn interesses en wensen in kaart. Door het opgedane inzicht kon hij oude besluiten heroverwegen en op zoek naar een job die leuk was, én waar hij ook lekker kon presteren. Een nieuwe baan had hij al vrij snel gevonden. Tijdens die eerste periode op het werk was het voor hem vooral de kunst om ook de verbinding aan te gaan met zijn collega’s. En ook op het werk ontspanning te vinden en zichzelf toe te staan dat het ook leuk mag zijn. Het lukte hem steeds beter om zichzelf in een lagere versnelling te zetten. Paradoxaal genoeg kwam dit niet alleen zijn welbevinden, maar ook zijn prestaties ten goede!

 

Meer weten over een loopbaantraject bij Evoli? Neem contact met ons op!

Steven van den Heuvel, Psycholoog