+31(0)40 782 06 64
info@evoli.nl

Fit door Focus

Fit door Focus

Goed presteren op het werk, een georganiseerd huishouden en een sociaal leven. Het kan best veel worden om al die ballen in de lucht te houden. Zeker als je van verplichting naar verplichting rent. Wat kun je doen om mentaal fit te blijven? We geven je wat handige tips, aan de hand van een recent wetenschappelijk model.

 

Optimaliseren van het brein = fijn  

Dan Siege en David Rock hebben een model ontwikkeld waarin ze aangeven welke activiteiten belangrijk zijn om mentaal gezond te blijven. Het optimaliseert het brein, wat een gunstige werking heeft op de mentale gezondheid. Weinig balans kan ons functioneren negatief beïnvloeden, met als gevolg een verminderde focus.

Fit door focus 

  1. Sleeptime: Het geeft de hersenen de rust om alle processen van de dag te verwerken. 10 minuutjes dutten kan je tot 3 uur profijt opleveren.  

  2. Playtime: Dit zorgt ervoor dat innovatief denken wordt gestimuleerd. Spelen bevordert het beloningssysteem in onze hersenen en maakt dopamine aan, waardoor we genot en blijdschap ervaren.  

  3. Downtime: Even helemaal loskomen en niets doen, een moment ervaren waarin je spontaan aan van alles kan denken. Ben je aan het wachten op iemand? Downtime!   

  4. Time-in: Ontspannen en je aandacht heel bewust en gericht sturen; het vertragen van je denkproces.  Mindfulness is hier een mooi voorbeeld van.  

  5. Connecting time: in werkelijk contact zijn met anderen. Delen met anderen wat er in ons omgaat en sociale steun ontvangen heeft een positief effect op onze algehele gezondheid.  

  6. Physcal time: Lichamelijke activiteit is goed voor ons. Het maakt dat we positieve gevoelens ervaren; het is niet voor niets dat bewegen steeds vaker wordt ingezet bij depressieve klachten.  

  7. Focus time: Veel verschillende taken tegelijk kan leiden tot gevoelens van stress en een gebrek aan focus voor de taken. Het is goed om je effectief en efficiënt te focussen op 1 taak. 

Waar doet het pijn in een overspannen brein?

Tijd voor elkaar, de concentratie gericht op één taak, spelen, bewegen; het klinkt vast niet als een straf.  Bovenstaande items zijn in de praktijk goed te combineren naar eigen smaak, het gaat er vooral om dat je je bewust bent van deze activiteiten en hoe je deze kunt toepassen.

Anoeshka Soedamah  
Toegepast Psycholoog Arbeid & Organisatie  

Bron: Rock, D., Siegel, D. J., Poelmans, S. A., & Payne, J. (2012). NeuroLeadershipjournal  

 

Hoe je beter kunt gaan slapen