Een depressie of burn-out? Het verschil en hoe ermee om te gaan

Een depressie of burn-out? Het verschil en hoe ermee om te gaan


Bij Evoli zien we regelmatig mensen met depressieve klachten. Ze slapen slecht, hebben weinig energie, zijn futloos en angstig en soms lijkt opstaan al te veel. Is er sprake van een burn-out, of van een depressie? Wat is het verschil en hoe kun je er mee omgaan? We leggen het uit in deze blog.

 

De overeenkomsten tussen burn-out en depressie


'Ben ik niet gewoon depressief’, vroeg een cliënt me laatst. Ik kon die vraag wel begrijpen, ze had aardig wat depressieve klachten die dat deden vermoeden. Toch was er iets anders aan de hand.

Depressieve klachten komen vaak voor bij mensen in een burn-out, ze zijn zelfs een wezenlijk onderdeel van het ziektebeeld. De symptomen van een burn-out en een depressie kunnen dus overeenkomen, maar er ligt iets wezenlijk anders aan ten grondslag. Er sprake van een ander ziektebeeld.

Een interessante manier te kijken naar beide ziektebeelden komt van hoogleraar psychiatrie, Robert Schoevers: ‘Ik denk dat burn-out verwijst naar depressieve klachten die gekoppeld zijn aan overbelasting. Het gaat meestal om werk, maar als je mensen met een burn-out spreekt, hoor je niet zelden dat er ook op andere vlakken wat aan schort.’

En waar verschillen burn-out en depressie?

Depressiviteit is een stemmingsstoornis die zich kenmerkt door een verlies van levenslust of zware neerslachtigheid. Het ingewikkelde aan een depressie is dat het een uitvergroting is van gevoelens die iedereen kent. De grens tussen wat ‘normaal’ is en wanneer het een ziekte betreft, valt dan ook lastig vast te stellen.

Bij een burn-out is er sprake van overbelasting door werk. Het is een staat van mentale uitputting ontstaan die gepaard gaat met cynisme over het werk en een verminderd gevoel van competentie om het werk uit te voeren. En daar komen depressieve gevoelens bij kijken. 


In het geval van de cliënt die ik eerder noemde waren de klachten ontstaan na langdurige overbelasting op het werk. Ze had niet genoeg tijd om haar werk op tijd af te krijgen, en werd regelmatig gestoord waardoor ze zich niet kon concentreren. Na verloop van tijd kostte werk haar meer en meer energie en werd ze er ziek van. Een periode van ontspanning en herstel zorgden er ook voor dat ook haar depressieve klachten vlug verdwenen.

 Herstellen van een burn-out? Hoe doe je dat?


En hoe nu verder?

Het herstel van een burn-out is niet makkelijk, maar met de juiste hulp gaat dat zeker lukken. Belangrijk is om in ieder geval niet stil te blijven zitten. Regelmatig wandelen of fietsen bijvoorbeeld zijn goed om niet verder weg te zakken. Daarbij is professionele hulp van belang om het herstel te bespoedigen en duurzaam terug te keren naar werk. Heb je last van spanningsklachten? Of lopen je medewerkers op hun tenen? Neem contact met ons!


 Meer weten over onze vitaliteitstrajecten?


Steven van den Heuvel, Psycholoog

Selma Parmentier - Diagnose depressie (2015)