Hoe verveling tot uitputting kan leiden

Hoe verveling tot uitputting kan leiden

Wel eens van een bore-out gehoord? Een burn-out, dat zegt de meesten van ons wel iets: je werkt te hard, laadt te weinig op, waardoor je uitgeput raakt. Maar wat is dan een bore-out? En wat kun je er aan doen?

 

Bestaat dat echt? Een bore-out?

Jazeker. Een bore-out is een vervelingsziekte die wordt veroorzaakt door langdurig routinematig werk, of werk onder het niveau van de medewerker. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van een burn-out: vermoeidheid en depressiviteit. Je slaapt slecht en bent erg moe, zowel lichamelijk als mentaal, ook als je je weinig hebt ingespannen. Daarnaast hebben mensen met een bore- of burn-out vaak een laag zelfbeeld en weinig zicht op hun eigen kwaliteiten.

De cijfers en gevolgen

Voor zover de symptomen, die dus overeenkomen met die van een burn-out. Alleen de oorzaak ligt ergens anders. Zo’n 15% van de werknemers loopt met bore-out verschijnselen rond. Dát het voorkomt is zeker. Al hebben nog maar weinig mensen erover gehoord. Er zit nogal een taboe op het onderwerp.

Volgens de experts kan een bore-out een aantal oorzaken hebben. Zo kun je te weinig werk hebben en te veel tijd of er zit te veel routine in je werkzaamheden. Het kan zijn dat je niet genoeg voldoening uit je werk haalt en je niet het gevoel hebt dat je werk betekenisvol is. Je bent niet trots op wat je doet of het maakt je niet gelukkig. Het werk kost je meer energie en levert je nauwelijks iets op. Een functie kan simpelweg onder jouw niveau liggen, waardoor je eigenlijk overgekwalificeerd bent. Tenslotte kan er in je huidige functie te weinig ruimte zijn voor persoonlijke innovatie en eigen initiatief.

En nu? Wat je zelf kunt doen

We hebben wat tips verzameld die je zelf in de praktijk kunt brengen:

 

  • Erken het probleem, én dat er een oplossing is. Doe je dit niet, dan verandert er niks.
  • Praat over je situatie met anderen.
  • Zet voor jezelf het volgende op een rijtje: Waar krijg ik énergie van? En wat kost me energie? Wat maakt me blij en enthousiast? Welke kwaliteiten heb ik? Wat vind je belangrijk in een baan? Wat wil je bereiken?
  • Vraag aan anderen welke kwaliteiten je bezit. Zij bewonderen vaak eigenschappen in jou die je zelf over het hoofd ziet. Herken je deze ook in jezelf?
  • Zorg voor een invulling van je vrije tijd op een manier die je plezier geeft, je uitdaagt en je doet groeien en ontwikkelen.
  • Bekijk welke werkzaamheden en vacatures corresponderen met jouw wensen en capaciteiten.
  • Ga eens na hoe jij je huidige werk leuker en uitdagender kunt maken. Bijvoorbeeld met job-crafting. Ga een gesprek aan met je werkgever, waarin je je wensen kenbaar maakt. Hoe kun je je baan een beetje anders vormgeven dat hij beter bij je past?
  • Maak een stappenplan om richting een meer uitdagende baan te gaan. Richt je hierbij steeds op kleine, haalbare doelen. Elk succesmomentje geeft weer motivatie!

 Meer weten over hoe je je loopbaan kunt vormgeven?

Sanne van Uffelen, toegepast psycholoog i.o.

Bron: Werder, P.R. en Rothlin, P., 2018, Diagnose Boreout. München: Redline Finanzbuch Verlag.