+31(0)40 782 06 64
info@evoli.nl

Help, een Millennial!

Help, een Millennial!

De term Millennial, ook wel bekend als generatie Y, je hoort het steeds vaker. Ik mag mezelf tot deze groep rekenen, maar heb me er eigenlijk nooit mee bezig gehouden. Tot ik onlangs op de Facebookpagina van Eva Jinek hier meer over las; wat een herkenning! 

Millenni-wel of niet?  

Een Millennial is geboren tussen 1980 en 1990, maar er wordt ook vermeld tot begin 2000. Belangrijk kenmerk is dat het gaat om jongvolwassenen die (bijna) zijn afgestudeerd en al actief zijn op de arbeidsmarkt. Ik ben zelf inderdaad in 2015 afgestudeerd en heb een aantal serieuze 'grote-mensen-banen' gehad. Inmiddels ben ik weer student en werk ik 16 uur in de week bij Evoli Bedrijfspsychologie als Toegepast Psycholoog, wederom een volwaardige baan.
Vinkje hierbij dus!  
 

Want wY zijn uniek! 

Millenials zijn gevormd door belangrijke gebeurtenissen van onze generatie, zoals dit met elke 'generatiegroep' het geval is. Kenmerkend voor ons? Nou, denk aan de aanslagen van 11 september, de introductie van de Nintendo en Playstation, de opkomst van de GSM, social media en reality televisie. Ik kan me nog herinneren waar ik was toen ik hoorde van de aanslagen, heb nog steeds de allereerste Nintendo 8 bits spelcomputer (ge-wel-dig!!), ik was de heuse eigenaar van een loodzware Pocketline Swing (inclusief hamer om te toetsen te bedienen) en genoot van het eerste seizoen van 'Big Brother' (ik weet het nog goed, hoe winnende Bart het huis uitrende).  
Ook hier mag ik een vink achter plaatsen!

Lieve Annet, waarom hebben wij 'Millennials' het zo moeilijk?  

Het artikel op de pagina van Jinek heeft me wel even wakker geschud. Want blijkbaar heb ik reden genoeg om iets beter voor mezelf te zorgen. Even kort een overzicht van dat artikel:  

 

 • "Wij zijn individualistisch opgevoed. We hebben het gevoel dat we zelf verantwoordelijk zijn voor al het succes en geluk in ons leven. Dit geldt ook voor zaken die mislukken; ook hier zijn wij geheel verantwoordelijk voor". Oké, dit herken ik wel. Ik heb inderdaad vanuit de opvoeding geleerd dat er later niemand zomaar voor mij zal zorgen en dat ik mijn best moet doen om 'later als ik groot ben', mijn schaapjes op het droge te hebben.
  Goed, dat is dus weer een vinkje.   

 • "Het zou langer duren voordat we volwassen worden. Waar de generaties voor ons op hun 25e huisje, boompje, beestje en kindje hadden, hebben wij meer het gevoel dat we tijd genoeg hebben als wij 25 jaar zijn. Wel willen we alles bereikt hebben voor ons 30e met als gevolg... stress". Hierin herken ik mezelf minder. Toen ik 25 jaar was, was ik getrouwd en had ik een dochtertje. Huisje, boompje en kindje (allergisch voor beestjes) had ik dus al en deze stress heb ik niet hoeven ervaren.
  Kijk aan, geen vinkje dit keer!  

 • "Wij zijn veel met elkaar bezig en zijn elkaars graadmeter als het gaat over succesvol zijn. Aan al het positieve op bijvoorbeeld Facebook, refereren we ons eigen succes". Mijn diploma Toegepaste Psychologie, daarover heb ik uitgebreid gepost, wat was ik trots (en succesvol). Alle tranen, boze buien en momenten dat ik er de brui aan wilde geven, daarover heb ik nooit iets geplaatst. En niet alleen omdat een selfie met rode traanogen nou eenmaal niet zo mooi is, maar ook omdat het niet laat zien 'dat ik goed bezig ben'.  
  Dit is absoluut een vink!

 • "Wij zijn opgegroeid met het idee dat mogelijkheden eindeloos zijn. Groot geworden in economisch sterke tijden en banen voor het oprapen". Ik kan me niet anders herinneren dan dat ons gezin welvarend was, evenals de omgeving. Ik kan me ook niet herinneren dat ik ooit heb meegekregen dat Piet of Marie geen baan konden krijgen. Ik ben na mijn afstuderen ook de arbeidsmarkt opgegaan met de gedachte dat ik in no-time een baan zou hebben; echt niet dus! Ik heb geploeterd, gezocht en geschreven, maar het kwam niet zomaar aanwaaien.
  Vink!  

 • "Wij stellen harde eisen aan onszelf. Achterliggende gedachte is dat als je heel hard werkt en goed je best doet, je alles kan bereiken wat je ambieert". Ik ben grootgebracht met de gedachte inderdaad dat ik hard moet werken en dat mogelijkheden te over zijn. Maar behalve dat, herken ik de hoge eisen die ik mezelf opleg; ik wil een goede moeder zijn voor mijn kinderen, hoge cijfers halen voor mijn studie, uitstekend werk afleveren voor Annet, een schoon huishouden, gezonde maaltijden op tafel en een sociaal leven erop na houden. Oh ja, en mijn man uiteraard het gevoel geven dat hij geen single is!
  Eigenlijk is dit een dubbele vink...  

De kans dat ik met een burn-out thuis kom te zitten is 1 op de 8!


En dus Annet...

...daarom is het soms zo zwaar. Dat ik een hoop ballen in de lucht probeer te houden, dat is niks nieuws voor me. Maar dat er een hele groep bestaat die met mij dit leed deelt, daar was ik me niet eerder bewust van. Jij hebt mij in dienst, maar wat moet je nu aan met een Millennial? De kans dat ik met een burn-out thuis kom te zitten is 1 op 8, dat is vele malen hoger dan bij een medewerker van 45 jaar en ouder! Ook al ben jij specialist aangaande onder andere verzuimvraagstukken, wil ik je toch hierbij een handleiding op maat aanreiken over mij, de Millennial bij jou in dienst! Want het laatste wat ik wil, is nog een vinkje.. Achter burn-out!   

Preventie burn-out


Hoe werkt mijn Millennial? Ben blij met jouw generatie Y!  

Ik werk vanuit een intrinsieke motivatie. Macht, hiërarchie, ik heb er respect voor, maar geen ontzag. Als je mij gelijkwaardig behandeld en me het gevoel geeft dat we samen naar een hoger doel werken, geef je mij het gevoel van gelijkwaardigheid en verklein je de kans dat ik uitval. Ik zit boordevol ideeën en dat kan soms snel gaan. Misschien iets te snel voor jou soms. Ook al schelen we niet veel qua leeftijd, het is en blijft een generatie die tussen ons zit. Een generatie die het verschil maakt tussen goed luisteren (jij) en soms iets beter luisteren en meer rust (ik). Help jij mij mee met de uitvoering van mijn ideeën, dan beloof ik dat ik zo innovatief blijf als ik maar kan zijn. Ik vind het leuk en uitdagend om nieuwe taken op te pakken. Zo heb ik nog nooit blogs geschreven en dat mocht ik direct oppakken. Mee naar klanten, workshops voorbereiden, de werkzaamheden zijn divers, helder en zinvol. En dat laatste, dat is zo belangrijk voor me. Ik pak veel aan, als ik maar begrijp waarom het nodig is; dan weet ik dat ik zinvol werk verzet.  

Wat ook wel werkt;

ik werk erg fijn onder tijdsdruk en ik ga dan ook echt als een speer. Kun je mij af en toe afremmen en vertellen dat ik ergens mijn tijd voor mag nemen? Ik ben namelijk nogal geneigd om in een rap tempo te werk te gaan in alles wat ik doe. Hierdoor werk ik ook snel bij taken waarbij een langzamer tempo voor kwalitatief hoger werk wenselijker is. Zie mijn talenten en potenties. Jij bent mijn supervisor, de senior, ach, zelfs mijn guru! Het is een voorrecht dat ik van jou het vak mag leren. Maar daarnaast heb ik zo ook mijn kwaliteiten. Als je hier oog voor hebt en blijft houden, en het ook werkelijk als meerwaarde ziet wat ik meebreng, krijg ik ook de kans om Evoli te verrijken en versterken!  
 
Ik heb dit stukje voor jou getypt, omdat ik tot zover enorm bevlogen in mijn werk sta. In mijn omgeving heb ik meerdere mensen onderuit zien gaan als gevolg van een burn-out; dit betreft een behoorlijk aantal Millennials. Ik schrijf dit, omdat ik niet bij deze groep wil horen. Help jij mij mee om een mega-Millennial te blijven?  
 
Veel liefs van Anoeshka  

Meer lezen over onze burn-out serie?

Burn-out, wat is het en wat is de oorzaak?

Herken jij een burnout bij je collega?

Hoe herstel je van een burn-out?

 Samen aan de burn-out

Als herstel niet vlekkeloos verloopt

Burn-out; wat kan ik als leidinggevende doen, of wat niet?