+31(0)40 782 06 64
info@evoli.nl

Complimenten lastig? In 5 stappen onder de knie.

Complimenten lastig? In 5 stappen onder de knie.

Sommige mensen vinden het onprettig om een compliment te ontvangen of te geven, of om er zelfs maar aan te denken. Toch is het goed om deze motiverende kunst onder de knie te krijgen; het zorgt sowieso voor een goede sfeer op de (werk)vloer!

 

Het gesprek.

Vorige week op de verjaardag had ik een gesprek met mijn nicht. Lees even met me mee.

Ik: “Hoe is het verder met de zoektocht naar een baan? Nicht: “Nou, ik heb pas een tweede gesprek gehad en ze waren erg enthousiast, ik heb dus een nieuwe job!” Ik: “Supergoed gedaan, wat snel zeg, ik ben trots op je”. Nicht: “Ja, ik moet toch iets hè, kan moeilijk thuiszitten”. Ik: “Hahaha, wel lastig hè, omgaan met een compliment!” 

Bovenstaand gesprek heeft dus echt plaatsgevonden en hieruit blijkt dat complimenten best lastig zijn om mee om te gaan. Waarom vinden we het lastig om een compliment te geven en al helemaal om er een te ontvangen? 

 

Waarom is het zo lastig?

Een compliment ontvangen vinden we lastig als we van onszelf vinden dat we het niet waard zijn. Als jij vindt dat je het compliment niet waard bent, dan kan een ander, zoals je leidinggevende, jou ook niet overtuigen dat je het compliment wel verdiend hebt. Gevolg: miscommunicatie en een leidinggevende die denkt: “Goed, de volgende keer doe ik dit niet”. 

Een compliment kan je ook het gevoel van achterdocht geven; “Waarom krijg ik dit compliment?” Ook dit is een weerspiegeling van je gevoel van eigenwaarde en vind je het moeilijk om het compliment in de context te plaatsen; namelijk omdat je het verdiend hebt. 

Een compliment geven vinden we vaak ook moeilijk. Een echt compliment moet wel genoemd zijn; het valt op en is positief. Je kunt je kwetsbaar voelen en spring je een beetje in het diepe, want je hebt geen idee hoe het wordt ontvangen. 

Je mening kan ook zijn: ’Ik geef geen complimenten’. Het kan dat zijn het niet bij je past en het jou een onbehaaglijk gevoel geeft. Toch is het de moeite waard om je eens in complimenten te verdiepen, want het kan voor positieve reacties zorgen.  

Complimenten verhoogt de motivatie en betrokkenheid

 

Leidinggevenden, complimenten zijn waardevol. 

Laten we complimenten een plekje te geven binnen de dynamiek waarin Evoli opereert; de werkvloer. Even een aantal waardevolle voordelen op een rijtje: 

 • Wij zijn als mens graag van betekenis. Een compliment bevestigt dit gevoel en als we ons betekenisvol voelen op het werk, draagt dat bij aan bevlogenheid. 
 • Medewerkers die regelmatig en compliment ontvangen van hun leidinggevende, zijn productiever, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht en de Erasmus Universiteit (Bron: NRC). 
 • Ander opvallend item uit dit onderzoek: Als alleen de beste medewerker publiekelijk een compliment krijgt, gaat de rest ook harder werken, ze raken dus niet gedemotiveerd! Het effect van complimenten kan dus collectief doorwerken. 
 • Als medewerkers nooit een compliment krijgen, maar wel zien dan dit bij anderen voorkomt, voelen zij spanning. Daarmee ligt een burn-out op de loer. 
 • Een compliment is gratis, maar uit een onderzoek van Onderzoeksbureau McKinsey blijkt dat het meer motiveert dan een geldbedrag, bijvoorbeeld een bonus! (Bron: NRC). 

 

5 tips om complimenten te ontvangen: 

 1. Probeer eens om jezelf een compliment te geven en begin klein. Waardeer iets van jezelf en wen aan het beoogde effect.  
 2. Sputter niet meteen tegen, bagatelliseer het compliment niet, maar laat de woorden van de ander even tot je doordringen. Besef wat er tegen je wordt gezegd en hoe mooi dit is! 
 3. Kijk de ander aan, zodat deze weet dat je het hebt gehoord. Reageer zelf positief; een simpel ‘dankjewel’ kan al voldoende zijn. 
 4. Durf je al een stap verder te gaan? Vertel wat het compliment voor jou betekent. Het kan je dag goed maken. Dit mag je best teruggeven. 
 5. Begrijp je het compliment niet? Vraag dan even hoe het zit en zorg zelf voor duidelijkheid. Dat is altijd beter dan bijvoorbeeld ‘ongewild arrogant’ overkomen omdat je anders reageert op een compliment dan verwacht. 

 Gratis spreekuur, iedere dinsdag tussen 9:00 uur en 10:00 uur. 


5 tips om complimenten te geven: 

 1. Kies een goed moment en wacht hiermee niet te lang. Als je vandaag iemand credits wil geven omdat hij/zij in 2014 écht iets goeds heeft gedaan, dan verzeker ik je dat je niet het gewenste effect mee bereikt.
 2. Een compliment moet gemeend zijn. Dit laat je zien door je open en ontspannen houding. Geef geen zogenaamd compliment; dat wordt opgemerkt. Meen wat je zegt!
 3. Elke dag een compliment, dat is echt niet nodig. Het onverwachte en spontane aspect van complimenten maakt het juist zo verassend. Houdt het dus wel exclusief. 
 4. Houd er rekening mee dat voor sommigen lastig is om complimenten te krijgen. Het kan zijn dat de ontvanger schrikt. Doe geen aannames, daarmee houd je het simpel en onbeladen. 
 5. Niet gewend om complimenten te geven? Train er dan in en begin in het dagelijkse leven met kleine complimentjes. Brengt je partner je iets te drinken? “Dankjewel, wat attent”. Practice makes perfect. 

 

Heb jij ook moeite met omgaan met complimenten? Of heb je goede tips? Laat het ons weten?